viernes, 14 de enero de 2011

Macrowikinomía, reiniciando el sistema

El caparazón: Macrowikinomía, reiniciando el sistema

Link to El caparazon


Posted: 13 Jan 2011 12:46 PM PST
Después de Generación We, Innovación social y sociedad 2.0, artículo en el que analizábamos temas hoy candentes, como el de la obsolescencia programada de los productos, el consumo colaborativo o el denominado “capitalismo 2.0″,  me apetecía seguir profundizando en temas de Innovación social.
Por eso dedicaba el artículo de esta tanda en Neumattic a hablar de Macrowikinomics, el último libro de Tapscott. La idea, extremadamente potente: aplicar la cultura, la filosofía open source a cosas como el sistema financiero, la energía, la salud…
Os lo dejo en pdf pero podéis también leerlo desde la fuente original en Neumattic.
Posted: 13 Jan 2011 10:37 AM PST
Os dejo, en catalán, la entrevista realizada con la gente del Blog del Tram. Forma parte de la sección, Gent TRAMpada. ¡Gracias Albert! :

Com creus que el Social Media pot millorar l’educació i la formació?
Bé, d’entrada l’element social no és nou. Les teories pedagògiques més sòlides, com el constructivisme ja proposaven el caràcter social, construït en el grup, de l’aprenentatge. La neurobiologia moderna reforça el tema quan descobreix fa molt pocs anys un tipus de neurones, anomenades neurones miralls, que semblen fetes a mida d’un esser que és social per naturalesa, que no hauria arribat a l’estat evolutiu actual sense la organització social. És molta la importància del coneixement socialment construït. Un exemple que escoltava fa poc és el de la destral vs l’Iphone…. totes dues són eines inventades per l’home però en el segon cas són molts els homes que l’han fet possible.
Anomeno els social media “xarxes sociables” per la seva qualitat de potenciadors de la relació, del treballl productiu, de l’aprenentatge, de les moltes coses que poden beneficiar-se de la “sociabilitat augmentada” que ens proporcionen.
Més enllà de l’element social, si parlem de tecnologia també cal parlar de creativitat. Després de la revolució tecnològica que vivim, toca la creativa, dic en ocasions. Podem entendre la “multimedia” en aquest sentit: l’educació ha d’ensenyar a fer-la amb més eines que mai, alfabetitzant en més llenguatges (imatge, vídeo, música, interactivitat, jocs), que mai.
Coneixes algun “cas d’èxit” de coneixement col·laboratiu al nostre país?Dolors Reig
Seria difícil destacar-ne un de sol. Treballo en diversos projectes, per administracions i empreses, que ténen com element fonamental la construcció col.laborativa de coneixement, en les anomenades comunitats de pràctica i en diferents apostes d’innovació social. He après moltes de les coses que sé del programa Compartim de l’administració de justícia de la Generalitat, sobretot de com construïr comunitats “de baix a dalt”, treballant en la generació de productes de coneixement que convencin la direcció del talent dels seus membres, del que són capaços de fer. També treballo amb la Diputació de Barcelona, la de València….
Quins són els teus projectes actuals i de futur?
Com a projectes actuals i de futur, a més de tenir el bloc “en condicions”, que per mi sempre és essencial, preparo un llibre…. “Ara que som grans”, en la línea que et comentava al primer paràgraf i segueixo “donant voltes”, si em permets l´expressió, per Espanya, sensibilitzant al voltant de tots aquests aspectes en jornades i congressos.

Quina opinió tens sobre el transport públic a Barcelona?
Força correcte… encara que reconec que, entre que visc a uns 30 km de la ciutat i que les meves destinacions principals són l’estació de Sants i l’aeroport, no el faig servir massa.
slogan

No hay comentarios: